Banner-Trine

Jeg har fået mit liv tilbage

14 ugers behandling med Tiponis visuelle metoder har skubbet Trines synshallucinationer og angstanfald til side og givet plads til en hverdag i trivsel og håb for fremtiden.

For Trine er der et meget markant før og efter, at Slagelse kommune tilbød hende støtte fra Tiponi.

– Fra jeg første gang mødte Helle Achilles, til forløbet sluttede 14 uger senere, er jeg gået fra psykisk syg til at være et voksent menneske med senfølger. Fra at være socialt isoleret med daglige angstanfald og hallucinationer og have svært ved at passe på mig selv og være der for mine børn, til at kunne tage på café, gå daglige ture med hunden og køre på motorvej uden at blive paralyseret af katastrofetanker.

Ordene er 46-årige Trines, og stemmen er fast og energisk:

– Før var jeg førtidspensionist uden visioner for fremtiden, men nu er jeg på vej til at blive afklaret til Flexjob. Jeg vil ud og bidrage med noget og bruge mine erfaringer. Og jeg tror på, at jeg kan.

Friheden fra angsten har haft enorm betydning for Trines store passion bowling. Før satte angsten meget ofte en stopper for turneringer, men i forsommeren vandt hun guld i klubmesterskabet i damerækken.

– Jeg kan ikke beskrive den oplevelse med ord, men det er kæmpestort. Det er noget, jeg har gjort helt selv, uden at være hæmmet og styret af angsten. Det er en stor frihed, siger hun.

Vanskelig opvækst

Efter en svær opvækst præget af mobning og en ungdom med traumatiske oplevelser, udviklede Trine i sine 20’ere skizofreni, angst og posttraumatisk stress. Lidelsen bragte medicin og talrige indlæggelser med sig – senest under Corona-pandemien, hvor hun dog blev medicinfri.

Trines sygdom har påvirket familien og til tider gjort det svært at være mor. Derfor blev hun tilbudt støtte fra Tiponi – og det har gjort en verden til forskel.

– I dag 46 år gammel føler jeg for første gang, at jeg er i live og har lyst til alt muligt. I næste måned skal jeg ud og sove i shelter. Det er en meget stor omvæltning for både min mand og mine børn. De har fået deres mor igen, og min mand har fået modspil.

Selv om Trine Nielsen er overlykkelig for sine nye muligheder, har det krævet mod, sved og tårer at nå hertil. For eksempel har hun opdaget, hvor meget hun har ladet sig styre af, om andre mon blev vrede på hende og hvor lidt fornemmelse hun egentlig har af, hvem hun er og hvad, hun kan lide.

– Førhen kunne jeg gå helt i panik, hvis nogen var sure, men nu kan jeg meget bedre håndtere det. Det er både skræmmende og spændende at skulle opdage sig selv på ny – eller måske for første gang, siger Trine Nielsen.

Tiponis visuelle metoder var afgørende

Vejen til de store forandringer, Trine oplever, er gået gennem Tiponis særlige faglige ståsted og visuelle metoder. Helle Achilles, der har arbejdet med Trine gennem 14 uger, har gået undersøgende og til tider humoristisk til værks i arbejdet med at afhjælpe Trines mange symptomer og hele den oplevelsesverden, de baserer sig på.

– Sammen med Helle blev jeg for første gang mødt som menneske og ikke som patient. Vi har kortlagt de vigtige hændelser i mit liv og undersøgt, hvornår de forskellige symptomer satte ind første gang, og hvad deres funktion egentlig er. Det har givet mig en kæmpe forståelse for mig selv. Selv om der er skader, der er sket så tidligt i mit liv, at de ikke kan repareres, tror jeg ikke, jeg nogensinde bliver indlagt igen, siger Trine, der efterhånden har været uden angstanfald i et halvt år og uden synshallucinationer i fem måneder.

Fru Amygdala og slangerne

Utryghed i opvæksten, og traumer som for eksempel mobning, kan betyde, at et barn for at overleve udvikler en overaktiv amygdala, der er hjernens frygtcenter. Det arbejder på højtryk, for det gælder om at være på vagt for at overleve fysisk og psykisk. Det, der holder barnet i live, kan dog blive en meget stor hæmsko for det voksne menneske.

Trines overudviklede vagtsomhed er blevet til en voldsom angst, som har givet stort behov for at komme sig efter sociale arrangementer og gjort det svært at gennemføre dagligdags opgaver. At støvsuge har for eksempel krævet en masse pauser.

– Støvsugeren overdøver alle andre lyde i lejligheden, og det betyder, at jeg ikke kan høre, hvis der kommer nogen. Sammen med Helle fik jeg gjort det hele konkret og billedligt, og kunne se, hvordan Fru Amygdala, som vi kaldte mit frygtsystem, har tilkaldt forstærkning i form af synshallucinationer af slanger, der gjorde mig bange, simpelthen for at holde mig på vagt. Det var der måske brug for, da jeg var barn, men ikke længere, så jeg har haft rigtig mange samtaler med min amygdala på det seneste, griner Trine.

Ønsker andre hjælp

Trine deler ærligt om sine oplevelser på de sociale medier, og det er der en helt særlig grund til.

– Jeg har helt sikkert fået hjælp i psykiatrien, men jeg synes, der er behov for mere samarbejde med nogle, der kan noget andet. Behov for at folk med psykiske sygdomme bliver mødt som mennesker og ikke diagnoser. Man kan ikke helbrede alle, men jeg er sikker på, at der er flere, der kan komme ud på den anden side, hvis de bliver mødt anderledes. Jeg havde mistet håbet, men fik det igen ved at forstå mig selv bedre. Håbet er det allervigtigste, når man skal få det bedre, og hvis jeg kan plante et lille frø af håb hos andre, der har det svært psykisk, bliver jeg glad, siger Trine.

Tiponi samarbejder med kommuner over hele Sjælland og tilbyder også støtte til privatpersoner.

Kontakt Tiponi:

Tag fat i afdelingsleder Tanja på mobil 40406488 eller tanja@Tiponi.dk eller adm. direktør Helle på mobil 21256661 eller helle@tiponi.dk for uddybelse af familieindsatser i Tiponi eller visitation.

 • Presse

  Pressekontakt

  Vi deler gerne vores viden, resultater og erfaringer med journalister, politikere og fagpersoner. I er altid velkomne til at kontakte vores kommunikationschef, Tine K, på mobil 51792633 eller på mail tkk@tiponi.dk.

  Følg os på sociale medier

  I kan få invitationer til gratis gå-hjem-møder, få faglige artikler og seneste nyheder og resultater ved at følge Tiponi på social medier.

 • Seneste artikler

 • Kontakt

  Stine A

  Adm. Direktør for Beskæftigelse og Familie

  Peter

  Adm. Direktør for Botilbud og Rehab

 • Scroll to Top