29. april 2021

Tiponis §107 Botilbud og massiv støtte i hverdagen blev vejen ud af hjemløshed og stofmisbrug for Rafael. Nu er han blevet far og er godt i gang med at uddanne sig. 

Hjemløs. På stoffer. Og uden en eneste tanke om, hvordan fremtiden skulle se ud.

Det stod efter hans eget udsagn skidt til, da dengang 23-årige Rafael i 2018 kom i forløb hos Tiponi.

Herberget blev skiftet ud med en af Tiponis §107-boliger og 22,5 timers støtte fra Tiponis støttekontaktpersoner pr. uge. Et langt, sejt træk med blandt andet støtte til husholdningen, fysisk træning, gruppeforløb – og endelig mødet med kærligheden – blev vejen ud af misbruget. I dag er han far til en dreng på 14 måneder og godt i gang med at uddanne sig først til social- og sundhedsassistent og senere til sygeplejerske.

– Jeg vil gerne hjælpe folk på samme måde, som dem fra Tiponi hjalp mig. Jeg ved, hvor svært det er at komme ud af et stofmisbrug, og jeg tror, det er fedt for folk at tale med en, der har reel erfaring, siger Rafael.

Fra fest til ansvar

Rafael kan ikke rigtig sætte fingeren på, hvad der satte skub i hans misbrug. Det startede som en fest, men gik over gevind og til sidst var hans venner rigtig bekymrede for ham. På Tiponis holdforløb Brightside blev han sat sammen med andre unge, der var faret vild i livet, og kom til at se sig selv udefra.

– Det var interessant at se på den situation, jeg var havnet i og hvordan, den lignede de andres. Jeg begyndte at indse, at jeg ikke rigtig ville få noget ud af at blive på det punkt jeg var i mit liv, siger han.

Der var bestemt forhindringer og bump på vejen mod stoffrihed og fremtidsplaner. Og i begyndelsen var Rafael ret skeptisk overfor Tiponis støttekontaktpersoner. Det ændrede sig dog.

– Det tog noget tid. I starten tænkte jeg, at de bare var “sådan nogle fra kommunen”, men Tiponi vil bare en det bedste. De var virkelig tålmodige og altid støttende. Hvis jeg fuckede lidt op, blev jeg opmuntret til at prøve igen, og så begyndte jeg lige så stille at tage ansvar, siger Rafael.

Han forelskede sig samtidig i en pige, der ikke var glad for stofferne, og det hjalp yderligere på motivationen til at vælge en anden vej.

En sårbar familie

En §107-bolig er kun beregnet til én beboer. Så da Rafaels kæreste blev gravid, og de skulle flytte sammen, måtte der nye rammer til. Det unge par kom fra hver sin kommune, og var hver især kendt af de sociale myndigheder. For at finde en egnet bolig, som var til at betale, måtte de sammen flytte til en tredje kommune langt fra deres forældre.

Her blev Familieafdelingen involveret i at støtte den unge familie. Det krævede et større koordinationsarbejde, som Tiponi var grundigt involveret i.

– Der var rigtig mange møder, og vi gjorde et stort arbejde for at skabe de bedst mulige rammer for familien. At se den rejse, Rafael har taget, fra jeg hentede ham på herberget, til at han nu er landet på begge ben, er virkelig godt gået, siger direktør for Tiponi Botilbud Peter Achilles, der var Rafaels kontaktperson under forløbet.

Rafael og moren til hans søn er siden flyttet fra hinanden, men bor begge fortsat i samme by og deler ansvaret for deres søn 7-5.

– Jeg har det helt vildt over, at jeg tager vare på et lille barn, når jeg tænker på, at jeg ikke engang kunne tage vare på mig selv for et par år siden. Jeg har skiftet hele min livsstil og er virkelig glad og taknemmelig for den hjælp, jeg har fået. Jeg tror ikke selv, jeg havde kunnet, og var nok ikke kommet op af det hul, jeg var havnet i, siger han.

Fakta om Tiponi Botilbud

Målgruppen er kriminelle, kriminalitetstruede eller unge voksne med psykosociale udfordringer fra 18 år og opefter.

Formålet er at give borgeren en fast og tryg base, som giver afsættet til at arbejde hen imod en mere selvstændig og stabil tilværelse.

Behandlingstilbuddet er tilpasset, så den enkelte borger opnår udvikling og botræning.

Målet er altid at træne borgeren til en mere selvstændig tilværelse.

Tiponis §107-lejligheder ligger i Brøndby, Valby og Roskilde

Kontakt direktør for Tiponi Botilbud Peter Achilles på peter@tiponi.dk eller 51 90 40 95.

Læs også Mettes historie her.