20. januar 2021

“Tiponi gav mig håb i den tunnel, jeg var i, der var helt mørk”.

Der er flere livsforandrende forskelle på det liv, Muhammed levede, inden han kom i forløb hos Tiponi og det, han lever nu: Han er stoffri, væk fra det kriminelle miljø og har noget at rive i.

– Jeg har lavet en total livsændring. Jeg er stolt af, at jeg har truffet den beslutning. At jeg tog imod hjælp, og at jeg holder ved.

Nogen at tale med

Første skridt på vejen for Muhammed var at blive stoffri. Efter mere end 10 år med misbrug var det en kamp. Det hjalp at have nogen fra Tiponi at tale med.

– Tiponi har gjort en meget stor forskel. Man taler ikke med sine forældre eller sin kone om den slags. Når man har et misbrug, gør man alt, man kan for at skjule det. Men Tiponi hjælper virkelig, og kommer og banker på din dør, hvis de ikke kan få fat i dig. Det har jeg aldrig oplevet før fra dem, der skulle hjælpe mig.

Samtalerne fik stille og roligt Muhammed på nye tanker, men var ikke nok til at redde hans ægteskab.

– Når man ikke har interessen for et normalt liv, er man helt ansvarsløs. Og når man misbruger, har man kun kærlighed til stofferne. Så er man ikke egnet til ægteskab.

Ny vej – nyt miljø

Muhammed har boet hele sit liv i et belastet miljø og været tilknyttet det kriminelle miljø siden omkring 2010. Ud over at slippe stofferne har forandringen krævet en helt ny omgangskreds.

– Jeg har fuldstændig skiftet netværk og går i nye kredse med nye mennesker. Det er en stor ting at tackle og har været utrolig hårdt. Det hjælper, at Tiponis folk selv har erfaring fra gaden og ved, hvordan det er.

Vejen har ikke været uden bump. Mens Muhammed har været i forløb hos Tiponi, har han gennemgået politiets EXIT-program og været fængslet et par gange. Under retsmøderne trådte Tiponi til og beskrev, hvordan Muhammed virkelig gjorde en indsats for at søge job og ændre sit liv.

– Jeg havde svært ved selv at tale min sag, og der var ikke andre, der kunne. Så Tiponi hjalp mig og fortalte, hvordan jeg virkelig prøvede, passede mine ting og var godt på vej. Tiponi gav mig håb i den tunnel, jeg var i, der var helt mørk.

Fremtid med frihed

Det er to år siden, Muhammed forlod det kriminelle miljø – og han ser sig ikke tilbage.

– Jeg skal ikke bekymre mig for politiet, jeg har et meget bedre forhold til mine forældre, jeg har styr på økonomien og jeg har et fast job. Det er total frihed, siger han.

Muhammed har været tilknyttet Jobcentret i mere end 10 år. Men Tiponis samlede indsats, der både har støttet ham til stoffrihed, at forlade det kriminelle miljø og samtidig at søge beskæftigelse har virkelig hjulpet. Muhammed arbejder i dag som portør på et hospital og begynder indenfor de kommende måneder på selve uddannelsen.

– Jeg har haft brug for hjælpen. Jeg havde ikke kunnet tage de skridt alene. Alle de møder, CV’er, jobsøgning. Der var tusind ting, jeg skulle, før jeg kunne søge job. Det hjalp virkelig, at min mentor i Tiponi kunne hjælpe mig.


Støtte til unge

Selv om vækkeuret ringer tidligt, og Muhammed arbejder fuld tid, hjælper han ind imellem en kammerat i hans restaurant. Han tilslutter sig nemlig helt og holdent det gamle ordsprog, som siger, at “lediggang er roden til alt ondt”.

– Før lavede jeg ikke rigtig noget. Jeg havde ikke noget at se til andet end at være sammen med kammerater i samme situation. Mange unge har ikke rigtig noget at lave, og det ville løse en del problemer, hvis de fik noget at rive i. Det ville være rigtig godt for dem, og en god ting for samfundet, hvis de fik den rigtige støtte af folk, der selv har erfaring fra gaden og som tager fat. Det hjælper.

Læs også Mettes historie her.